Підготовка до сівби та протруювання насіння

Важливою умовою одержання високих врожаїв є використання для сівби високоякісного насіння кращих районованих сортів, пристосованих до погодно-кліматичних умов Херсонської області. Призначене для сівби насіння має бути надзвичайно життєздатним за схожістю, енергією проростання, силою росту, типовою для сорту масою 1000 насінин тощо. Важливим показником посівної якості такожє його чистота від насіння бур’янів, особливо карантинних, та інших домішок. Сівба таким насінням забезпечує високу і дружну схожість, інтенсивніше формування кореневої системи, вузла кущення і вегетативних пагонів з підвищеною стійкістю проти несприятливих умов зимівлі.

Згідно з Державним стандартом України для посіву необхідно використовувати насіння, що має лабораторну схожість від 87% до 100%, чистотою від насіння бур’янів та інших домішок не менше 98 %, сортовою чистотою не менше 98 %.

Для сортування і очищення насіння використовують зерноочисні машини ЗВС-20А, МВО-20, ОВС-25, МС-4,5 та ін.; трієрні блоки БТ-20 та ін.; зерноочисні агрегати ЗАВ-25, ЗАВ-40, ЗАВ-50; зерносушильні комплекси КЗС-25Б, КЗС-25 чи КЗС-50. Дуже ефективними машинами для очищення та калібрування насіння є зерноочисні машини типу САД (аеродинамічні сепаратори).

Але травмування насіння зерноочисною та зернозбиральною технікою негативно впливає на його якість. 30-40% травмованого насіння не дає сходів, а те, що зійшло, сильно уражується хворобами. Фізіологічно ослаблені рослини є добрим субстратом для кореневих гнилей та пліснявих грибів.

З метою забезпечення ефективного захисту сходів від ураження шкідливими організмами особливу увагу необхідно звернути на якісне протруєння насіння озимих культур. Здійснюючі заходи з протруєння, у першу чергу слід звернути увагу на насіннєву інфекцію та, виходячи з результатів аналізу, визначатись з фунгіцидним протруйником. Протруювання сучасними препаратами дозволяє знезаражувати насіння від збудників хвороб рослин, які передаються через насіннєвий матеріал і захищати насіння і проростки від збудників хвороб, які знаходяться у ґрунті.

За способом дії протруйники поділяються на контактні і системні. Перші – пригнічують розвиток патогенів, які перебувають на поверхні насіння, другі – знезаражують його від внутрішньої інфекції. 

Проводити протруювання можливо як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. Системними протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію, краще оздоровлювати насіння за день, або в день сівби.

На сьогодні ринок засобів захисту рослин пропонує десятки найменувань препаратів, які тією чи іншою мірою вирішують проблему з захистом проростків та сходів озимих зернових культур.  Отже, вибір і застосування протруйників достатньо відповідальний процес. І тільки зважений підхід до питання обробки насіння перед сівбою забезпечить високий економічний ефект від вирощування озимих зернових культур.

Рекомендується застосовувати фунгіцидні протруйники: Авіценна, СЕ, 0,5-0,6 л/т, Антал, ТН, 0,3-0,4 л/т, Бастіон, ТН, 1,0 л/т , Віал Траст, КС, 0,3-0,4 л/т, 1,0 л/т, ВінцитМініма, к.с., 1,0-2,0 л/т, Вінцит 050 CS, к.с., 2 л/т, Вітавакс 200 ФФ, в.с.к., 2,5-3 л/т, ІншурПерформ, т.к.с., 0,5 л/т, КінтоДуо, КС, 2-2,5 л/т, Колфуго Супер, в.с., 3 л/т, Ламардор Про 180, ТН, 0,5-0,6 л/т, Максим Стар, ТН, 1-1,5 л/т, Сертікор, ТН., 0,75-1 л/т, ТМТД, КС, 3-4 л/т, УльтрасилДуо, ТН, 0,5 л/т, Фундазол, ЗП, 2-3 кг/т  та інші препарати, дозволені до використання в Україні, згідно з “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”.

В сучасних умовах особливого значення набуває передпосівна обробка насіння комбінованими інсектицидно-фунгіцидними протруйниками типу Юнта Квадро 1,5-1,6л/т, Селес Топ 1,5-2л/т, Нупрід Макс 2л/т, тощо. Це готова до використання суміш фунгіцидів та інсектициду, що забезпечує збалансований захист від шкідників і хвороб на початковому етапі росту рослини.

Під час проведення захисних заходів  слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни та залучати до роботи осіб, які мають допуски на право здійснення цих робіт.