Паління кальяну – визначення ризиків для курців та оточуючих

Паління кальяну в останній час набуло широкого поширення вУкраїні. Така невтішна тенденція пов’язана з існуючою думкою, що паління кальяну є менш шкідливим, на відміну від інших тютюнових виробів. Крім того, виробники тютюну, обладнання, супутніх товарів для паління кальяну зацікавлені в розпосюдженні завідомо недостовірної інформації заради збільшення продажів та прибутків. Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають онкозахворювання легень та інші варіанти онкопатології, а також серцево-судинні, респіраторні захворювання тощо. До того ж кальян через свої особливості може становити значно більшу небезпеку для здоров’я, аніж тютюн.

Під час паління кальяну тютюнова суміш нагрівається внаслідок горіння вугілля, яке кладеться згори суміші. Тому активні курці кальяну та люди, які довгий час присутні в одному приміщенні з ними, вдихають не лише продукти згорання тютюнової суміші і вугілля, але й чадний газ (СО), що в малих дозах викликає головний біль, запаморочення, втрату свідомості тощо. Дослідження показали, що у видиху курців сигарет вміст СО в середньому в 10 разів вище, ніж у видиху некурців, а у видиху курців кальяну він у кілька разів вищий, ніж у видиху курців сигарет. Проте й відносно невеликі дози СО мають багато негативних ефектів. За результатами досліджень доведено, що через зумовлену чадним газом гіпоксію погіршуються навички управління автомобілем і тому курці кальяну мають на третину вищий ризик потрапляння у ДТП.
Крім того, при горінні вугілля в кальяні утворюється ще й багато канцерогенів, наприклад, бензпірен та поліароматичні вуглеводні, також важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель, що призводить до небезпечних концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі.
Додаткова небезпека паління кальяну полягає у тому, що дим кальяну проходить через воду. Вода фільтрує незначну частку диму, але 85% тютюнового диму складається з газів, які не затримуються водою. Вода переважно фільтрує речовини, які формують запах тютюнового диму. Тому люди, які самі не палять кальян, але знаходяться у задимленому приміщенні, не відчувають небезпеки. Дослідження показують, що концентрації чадного газу у повітрі приміщень, де палять кальян, є в кілька разів вищими, ніж в приміщеннях, де палять тільки цигарки.

Вода в кальяні охолоджує тютюновий дим, завдяки чому курці кальяну затягуються глибше, і токсичні речовини диму потрапляють у нижні частини легенів, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.

Люди, які палять кальян у публічних місцях, наражаються на ризик інфекційних захворювань, оскільки сам кальян або окремі елементи його конструкції, не проходять повноцінної обробки після використання іншою особою. Частки слини інших споживачів неодмінно потрапляють у воду, через яку проходить дим, тому при палінні кальяну можуть передаватися збудники туберкульозу, грипу, герпесу та інших інфекційних захворювань. Змінні мундштуки здатні лише частково зменшити цей ризик. За даними ВООЗ, до 1/5 частини нових випадків туберкульозу в країнах Близького Сходу викликано сумісним палінням кальяну. В тютюнову суміш для кальянів зазвичай додають гліцерин та багато інших речовин. Якщо гліцерин перегрівається, утворюється токсична речовина акролеїн. Вплив на здоров’я багатьох інших речовин, які додаються до кальяну, недосліджений і може також становити додаткову небезпеку. До тютюнової суміші технологічно дуже легко додати заборонені наркотичні та інші речовини. До того ж іноді дим кальяну фільтрують не через воду, а через алкогольні напої, що становить ще один фактор небезпеки.

Але мало хто знає, що курити кальяни в ресторанах заборонено законом.

16 грудня 2012 року набув чинності Закон № 4844-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», який забороняє куріння електронних сигарет, кальянів та інших тютюнових виробів у громадських та на робочих місцях, зокрема у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Закон захищає не лише здоров’я курця, змушуючи його менше вдихати тютюновий дим, сповнений канцерогенами.

Захищеними є права некурців, які пасивно вдихають цей самий дим. Це не лише відвідувачі, а й працівники ресторанів та інших закладів – підписуючи договір про роботу, вони не зобов’язувалися дихати кальянним та іншим димом. Тож кальян у меню порушує і їхні права.

Що робити, якщо ваше право на чисте повітря у громадських закладах порушується?

Кожен споживач має право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу до Держпродспоживслужби.

Департамент захисту споживачів Держпродспоживслужби України має окремий відділ контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства. Цей підрозділ відповідальний за здійснення держконтролю за дотриманням положень закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який забороняє курити тютюнові вироби, кальян та електронні сигарети у приміщені закладів ресторанного бізнесу.

При написанні скарги важливо вказати назву закладу, його адресу та юридичну особу суб’єкта господарювання. Ця інформація є у фіскальному чеку чи у книзі відгуків та пропозицій, що розташована у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу клієнта. Готову скаргу можна надіслати на електронну адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області dpss-ks.gov.ua або поштою на адресу: 73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 17.