Органолептична оцінка молока

Доброякісне коров’яче  молоко  отримують від фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальних хімічний склад і відповідати встановленим санітарно гігієнічним нормам. Лактацію корів поділяють на три періоди: молозивний (5-7 днів), виділення нормального молока (275-285 днів), і стадійного (за 10-15 днів перед запуском). Молозиво: одержують у перші дні після отелення, його найчастіше випоюють телятам. Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак злегка солодкуватий. Консистенція однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення органолептичних показників молока від нормальних класифікується як вади, які можуть бути спричинені різними факторами рушенням технології отримання, обробки і зберігання молока, порушення годівлі тварин, захворюваннями тощо. Хімічний склад молока: вода, сухий залишок, жир, білок, всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот, 30 макро і мікро елементів, 23 вітаміни А і Д , 20 гліцеридів, цукри, гормони, ферменти, фосфати.

Найпоширеніших і небезпечним джерелом недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії, пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме вони характеризують санітарно-гігієнічний стан молока. На поверхні вимені корови завжди є мікрофлора. Мікроорганізми нагромаджуються переважно в отворах дійок, тому перші цівки молока необхідно здоювати в окремий посуд і потім знешкоджувати. Значну увагу слід приділяти гігієні вимені. Перед доїнням потрібно вимити теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній і забруднену підстилку та добре провітрювати приміщення.

Отже, смакуйте молоко на здоров’я.