Обережно лептоспіроз!

Лептоспіроз– спільне для людей і тварин небезпечне інфекційне захворювання, яке викликається мікроорганізмами – лептоспірами.

Лептоспіри потрапляють у навколишнє середовище із сечею хворих тварин, або носіїв інфекції. Щури і мишоподібні гризуни можуть заражати також харчові продукти. Людина заражається лептоспірозом при купанні в стоячих водоймах, ставках, озерах, під час рибної ловлі, під час догляду за хворими тваринами чи розбиранні їх туш, через недотримання правил особистої гігієни. Хвороба має сезонність, кількість хворих на лептоспіроз збільшується з травня по жовтень.

Джерелом інфекції є хворі тварини та лептоспіроносії (велика рогата худоба, кози, вівці, коні, собаки, сірі пацюки, полівки, водяні щури, а також хутрові звірі). Виділеннями перелічених тварин заражаються заводі дрібних річок, осушувальні канали, вологі луки, стоячі водойми.

Лептоспіри можуть проникати в людський організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через пошкоджену шкіру і слизові оболонки. Навіть непомітні ушкодження, подряпини можуть стати місцем проникнення інфекції.

Від моменту потрапляння збудників в організм людини до початку захворювання проходить у середньому від 6-8 до 14 днів. Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах. Спостерігається жовтяниця склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи. Без своєчасного лікування, захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т. д.) чи до смерті. Від людини до людини лептоспіроз не передається. Хворому на лептоспіроз необхідна своєчасна госпіталізація. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. І, звичайно, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів.

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень гризунами, сільськогосподарськими тваринами, знищення щурів і мишей.

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності.

Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води під час купання.

Бажано відмовитися від прогулянок босоніж у заболочених місцях.

На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички.

Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, пити сиру воду з відкритих водойм.

Якщо зараженню запобігти не вдалось, негайно звертайтеся за медичною допомогою!