Обережно! Кір!

Через загострення епідеміологічної ситуації з захворювання на кір серед учнів загальноосвітнього навчального закладу Високопільського району, Високопільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує:

кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання. Сприйнятливість людини до кору дуже висока. Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів від хворої кором людини при диханні, розмові, чханні і кашлі. З потоком повітря вірус кору може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, тому заразитися можна просто перебуваючи в одному будинку із хворим.

При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо.

Єдине джерело інфекції — хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду і до п’яти після появи висипки. Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання проходить від 7 до 17 днів. Початок хвороби супроводжується підйомом температури до 39-40ᵒС, покашлюванням, першінням у горлі, рясними виділеннями з носа. Специфічні ознаки, наявність яких дозволяє однозначно діагностувати кір, проявляються на другий день хвороби. На внутрішній поверхні щік, в області корінних зубів з’являються червонуваті плями, вкриті дрібним білястим висипом (плями Філатова – Копліка). Виникає яскраво виражене почервоніння слизової очей, кон’юнктивіт, світлобоязнь, набряклість обличчя. На 4-5 добу хвороби з’являється корева висипка – червоні плями різних розмірів – спочатку на шкірі обличчя, за вухами, шиї, потім висип розповсюджується на тулуб, руки і ноги. Висип тримається протягом декількох днів, потім зникає в тому ж порядку, яскраво-червоні плями починають бліднути і приймати коричневий відтінок. Поряд з даними проявами, відбувається нормалізація стану хворого: спостерігається зниження температури, спадає набряк слизових оболонок ротової порожнини.

Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи – ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією; очей – кон’юнктивітом, блефаритом, втратою зору; травної системи – диспепсії; запаленням середнього вуха – отитом або слухової труби – євстахеіт. Внаслідок перенесеного кору може розвинутись енцефаліт, паненцефаліт. Ускладнення іноді приводять до летальних наслідків.

Неускладнений кір лікують дома, обов’язково під спостереженням лікаря.

У кімнаті, де перебуває хвора дитина, необхідно щодня робити вологе прибирання. Провітрювання повинні бути якнайчастіше. Штори краще тримати закритими, тому що при корі спостерігається світлобоязнь. Постільна білизна й піжама хворої дитини повинні бути свіжими. Дитину треба часто й багато напувати простою водою, компотами, морсами, чаями. Їжа повинна бути легка: кисломолочні продукти (кефір, йогурт); овочеві супи; овочеві й фруктові пюре; відварене протерте м’ясо (нежирна телятина, курка, індичка).

Єдиним надійним способом запобігти захворюванню на кір, а також попередити розвиток тяжких ускладнень є активна імунізація. Щороку у світі, завдяки щепленням, вдається зберегти понад 2,5 млн дитячих життів. Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми у дитячому садочку або на дитячому майданчику. Головна мета проведення масового щеплення — створити колективний імунітет (не менше 95% щеплених дітей) з метою захисту не лише однієї конкретної людини, а всього населення, аби повністю встановити контроль над інфекцією.

Щеплення проти кору в Україні відповідно до Календаря щеплень проводяться у віці 12 місяців та 6 років. Якщо дитина не отримала першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, то батькам з дітьми віком від одного до дев’яти років необхідно звернутися до медичної установи та отримати безоплатне щеплення якомога швидше. Тим дітям, яким скоро виповнюється 1 рік або 6 років, важливо зробити щеплення за Календарем щеплень. Вакцинуватися рекомендується також і дорослим, які не мали щеплення проти кору.

У випадку контакту з хворим кором, протягом 21 дня необхідно пильнувати за своїм здоров’ям, обмежити поїздки, відвідування родини, знайомих, особливо з маленькими дітьми. Бажано також зробити щеплення. Щепленням підлягають особи віком до 30 років, якщо не хворіли на кір і не були щеплені, — протягом перших 72 годин після контакту з хворим.

Якщо Ви хочете вберегти себе та свою дитину від захворювання кором, не нехтуйте профілактичними щепленнями та завітайте до свого дільничного лікаря.