Нормативні вимоги до ведення насінництва в сучасних умовах

Насіннєвий ринок в Україні наразі активно розвивається. Зрозумівши перспективність та прибутковість цього бізнесу, багато аграріїв обирають саме його. Проте далеко не всі при цьому усвідомлюють міру своєї відповідальності перед споживачами та державою, як і того, що вирощування насіння та садивного матеріалу чітко регламентоване законодавством. Це цілком закономірно, адже від його якості залежить врожайність, а значить продовольча безпека країни.

У статті 21 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»  передбачено, що насіння і садивний матеріал, що вводяться в обіг, обов’язково маркуються і пакуються.

Чинним законодавством на виробників насіння і садивного матеріалу покладається обов’язок додержуватися порядку пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння і садивного матеріалу відповідно до вимог нормативно-правових актів та стандартів.

Разом з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  повідомляє, що Порядок маркування партій насіння, який визначав процедуру здійснення маркування партій насіння,  затверджений Постановою Кабінету Міністрів від 22 травня 2013 року № 447 не є дійсним у зв’язку з втратою чинності на підставі Постанови Кабінету Міністрів № 97 від 21.02.2017 року.

Одночасно зазначаємо, що на сьогоднішній день на виконання Закону України «Про насіння і садивний матеріал» та « Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затверджений Постановою Кабінету Міністрів від 21 лютого 2017 року№ 97, Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено проект Порядку маркування та пакування партій насіння, який зокрема передбачає оновлену форму етикетки для маркування партій насіння, та який буде затверджений найближчим часом. Об’єктивна сторона правопорушення полягає у здійсненні дій або бездіяльності, що порушують встановлений порядок та умови ведення насінництва та розсадництва. До них належать виробництво, заготівля, пакування, маркування, затарювання, зберігання насіння, садивного матеріалу з метою продажу без додержання методичних і технологічних вимог або реалізація їх без документів про якість, а так само інше введення в обіг насіння, садивного матеріалу з порушенням встановленого порядку.

Нагадуємо:Законом України «Про насіння та садивний матеріал» передбачено, що винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно законодавства України.