Небезпека поруч!

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що на даний час розпочалося масове цвітіння карантинного виду бур’яну – амброзії полинолистої.

Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка).

Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі підіймаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань і потрапивши в органи дихання людей, в очі, ніс, бронхи, викликає слизотечу, погіршує зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих – приступи астми.

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

Згідно ст. 12 Закону України «Про карантин рослин» особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами і рослинними продуктами зокрема зобов’язані:

виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи;

здійснювати систематичний моніторинг земельних угідь, які належать їм на правах власності або користування, а також потужностей (об’єктів), на яких здійснюється виробництво та/або обіг рослин, продуктів рослинного походження з метою виявлення регульованих шкідливих організмів, до яких відноситься і амброзія полинолиста.

З метою раннього попередження щодо виявлення карантинних організмів, відповідно до ст. 28 Закону України «Про карантин рослин», особи проводять інспектування рослин, що ростуть на землях сільськогосподарського призначення, у розсадниках, садах, лісах, відкритому ґрунті, теплицях та в інших місцях, включаючи місця для зберігання, переробки і транспортні засоби для переміщення об’єктів регулювання.

У разі виявлення підозри зараження об’єктів регулювання регульованими  шкідливими  організмами особа повинна протягом доби повідомити державного фітосанітарного інспектора.

Державний  фітосанітарний  інспектор  здійснює  фітосанітарні процедури   з  метою  перевірки  підозри  наявності  регульованого шкідливого організму. У разі підтвердження такої підозри державний фітосанітарний інспектор визначає фітосанітарні заходи, спрямовані на запобігання поширення, локалізації та/або ліквідації регульованих   шкідливих  організмів,  які  повинні  здійснюватися особами.

Що стосується розповсюдження амброзії полинолистої в межах населених пунктів, то відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію.

Благоустрій присадибних ділянок, прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, земельних ділянок, наданих на праві власності чи праві користування, забезпечується відповідно власниками або користувачами присадибних ділянок, балансоутримувачами будинків та підприємствами, установами і організаціями, які реалізують право власності або користування відповідною земельною ділянкою.

Вимоги щодо благоустрою території міста Херсона визначені Правилами благоустрою території, забезпечення чистоти і порядку в м. Херсоні, затверджені рішенням міської ради від 31.05.2011 № 221, а саме передбачають утримання в належному стані територій – використання їх за призначенням, у тому числі їх санітарне очищення, ручне або за допомогою технічних засобів прибирання від сміття, відходів та бур’яну, яке також включає комплекс робіт із реалізації заходів щодо запобігання появі отруйних рослин на території міста, бур’янів шляхом негайного їх видалення.

Контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюють органи та особи, що визначені статтями 39-41 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Так самоврядний контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюється зокрема міськими радами та їх виконавчими органами.

Також існує громадський контроль у сфері благоустрою населених пунктів, який у відповідності до зазначеної статті 41 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», може здійснюватися громадськими інспекторами благоустрою населених пунктів, згідно з положенням, яке затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

А за порушення правил благоустрою, згідно ст. 152 КУпАП,  винні особи можуть притягуватися до адміністративної відповідальності, у вигляді штрафу. 

Розглядати справи про такі адміністративні порушення зокрема мають право: адміністративні комісії при виконавчих органах міських рад та при  виконавчих органах сільських, селищних рад (ст. 218 КУпАП), виконавчі комітети сільських, селищних, міських  рад (ст. 219 КУпАП)

Тобто, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, згідно діючого законодавства – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи.

Найефективнішим способом боротьби з амброзією полинолистою в межах населених пунктів є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування, висапування  до початку її цвітіння, з наступним знищенням решток. Також ефективним, але і більш енергомістким способом є залуження засмічених ділянок, наприклад газонними травами.

А боротьбу з даним карантинним видом бур’яну в цілому, на територіях поза межами населеного пункту слід здійснювати із застосування одночасно системи механічних (скошування, висапування, виривання вручну), агротехнічних (дотримання  сівозміни, своєчасний передпосівний обробіток грунту, оптимальні строки сівби та збирання, сівба зерном, очищеним від насіння бур’янів, догляд за посівами,  низьке зрізання культури під час збирання урожаю, систематичне обкошування канав, обочин доріг та інших необроблюваних земель тощо), хімічних (застосування гербіцидів згідно Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні), фітоценотичних (створення умов, при яких збільшується конкурентоспроможність культурних рослин, залуження засмічених територій багаторічними кормовими травами, впровадження раціональних сівозмін із протибур’яновим спрямуванням чергування культур) та організаційних заходів  боротьби.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби

в Херсонській області.

тел. (0552) 26-36-13