Небезпечний бур’ян – амброзія полинолиста

Щороку влітку всі мешканці нашої країни згадують про такий бур’ян як амброзія полинолиста. Здається, що немає на Херсонщині людини, яка б не чула про цю рослину. Але слід ще раз нагадати про її зовнішні ознаки, дужі схожі на полин звичайний.  Амброзія – це рослина від світло до темно-зеленого кольору, яка досягає висоти 60-140 см (іноді понад 2 м), має міцне коріння — до чотирьох метрів, плодоносить у вересні. Рослина поширюється сім’янками, які можуть зберігати схожість до 40 років. Цвіте амброзія в серпні і в цей квітковий період виділяє багато пилка-алергена.

Як знищити амброзію? Виявивши вогнище амброзії, негайно видаляйте рослини з ділянки і знищуйте їх. Не слід залишати амброзію з недорозвиненим насінням, бо вона має здатність отримувати поживну речовину з уже скошеної або вирваної з корінням рослини та надавати можливість насінню дозрівати. Саме тому, амброзію слід або прикопувати на глибину понад 50 см, або пропускати через подрібнювач.

Рослини амброзій полинолистої – карантинний бур’ян, з яким постійно проводять боротьбу сільгоспвиробники як за допомогою агротехнічних, так і хімічних заходів. І якщо аброзія у посівах – це, у першу чергу, небажання сільгоспвиробника застосовувати агротехнічні заходи (сівозміни, міжрядні обробки тощо) та хімічні обробки гербіцидами згідно з «Переліком дозволених до використання в Україні пестицидів та агрохімікатів», то боротьба з амброзією в населених пунктах потребує кропітких заходів, до яких треба залучатися усією громадою.

Основні заходи по боротьбі з карантинними бур’янами державні фітосанітарні інспектори здійснюють на сільгосппідприємствах. Починаючи з червня місяця проведено обстеження понад 265 тис. га земельних угідь в вогнищах карантинних бур’янів.

Незважаючи на те, що контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюють органи та особи, що визначені статтями 39-41 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», державні фітосанітарні інспектори проводять обстеження населених пунктів, зон відпочинку, дошкільних та шкільних закладів з метою своєчасного виявлення карантинних шкідливих організмів і бур’янів, у тому числі –  амброзії полинолистої.

При виявленні навіть поодиноких рослин у місцях скупчення людей, власникам земельних ділянок виписують розпорядження про необхідність їх негайного знищення згідно зі ст. 10 Закону України «Про карантин рослин». Так, станом на 10 вересня поточного року державними фітосанітарними інспекторами області виписано понад 130 розпоряджень.

На сьогодні амброзію виявлено в усіх районах області та нашого міста, але найстрашніше – наявність цієї шкідливої рослини у парках та скверах, де гуляють діти і перебувають дорослі. Тож закликаємо усіх небайдужих громадян до спільної боротьби з цим небезпечним бур’яном.

Телефони для довідок:

Управління фітосанітарної безпеки – 0552 26-36-13, Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства – 0552 26-26-43.