Нарада з пасічниками Бериславського району

13 листопада 2018 року на виконання листа Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.10.2018 року за № 37-13-11/23177 проведено нараду з пасічниками Бериславського району, які представляють Бериславський осередок Херсонської обласної організації бджолярів. На нараді розглянуто актуальні питання бджільництва, а саме – озеленення міста Берислав з використанням для посадки медонсоних порід дерев (акація та липа), встановлення правил обробки фруктових дерев від шкідників у приватних господарствах міста Берислав.

Провідний фахівець відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бериславського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Федак представила регламентовані для використання в галузі бджільництва методичні рекомендації та примірні зразки документів.

У вказаних методичних рекомендаціях, які спираються на Закон України «Про бджільництво», роз’яснюються умови реєстрації пасік, їх обстеження фахівцями ветеринарної медицини, отримання ветеринарно-санітарного паспорту пасіки тощо. Так, розміщення пасік фізичними та юридичними особами на земельних ділянках, що їм належать, здійснюється відповідно до санітарно-ветеринарних правил, а на земельних ділянках інших власників або користувачів – за їх згодою. У випадку кочівлі пасіки обов’язковим є інформування органів місцевого самоврядування, землевласника та Держпродспоживслужби про заплановане місце розташування. Власне перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюється на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, виданих управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Під час наради кожен з присутніх мав можливість отримати докладні пояснення від спеціаліста служби, тож підсумком заходу стало набуття нових знань та взаємопорозуміння.