Нарада з бджолярами Каховського району

З метою забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом, та підвищення ефективності ведення сільського господарства, 20 листопада 2018 року відбулася нарада за участю пасічників Каховського району, представників Каховської районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, фахівців ветеринарної медицини району, голови спілки бджолярів. Під час заходу присутніх ознайомили з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України згідно з листом № 37-13-11/23177 від 12.10.2018 року щодо налагодження дієвого діалогу між пасічниками, агровиробниками, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

У нараді прийняли участь начальник Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Г. Шелест та начальника Каховської районної державної лікарні ветеринарної медицини В. Бондарчук.

В ході робочої зустрічі пасічникам була доведена інформація:

-про запровадження відкритого обміну інформацією між пасічниками, аграріями та органами місцевого самоврядування для запобігання випадкам отруєння бджіл внаслідок застосування засобів захисту рослин;

-про ініціювання створення комісій при органах місцевого самоврядування з питань бджільництва, в тому числі фактів отруєння бджіл;

-щодо порядку отримання ветеринарно – санітарного паспорта пасіки та її реєстрації;

-обстеження пасік фахівцями ветеринарної медицини;

-розробка законодавчих актів щодо спрощення дозвільних процедур та гармонізації у відповідності до законодавства ЄС.

Також обговорювалось питання щодо особливостей догляду за пасікою взимку. На відміну від теплокровних тварин, тіла бджіл не підтримують постійної температури – вона змінюється в залежності від температури навколишнього повітря. Щоб не замерзнути, бджоли протягом усієї зимівлі зберігають необхідний тепловий мінімум за рахунок раціонального витрачання енергії і кормів. Коли температура у вулику опускається нижче 8 градусів, бджоли збиваються у клуб. При цьому в його ядрі температура найвища. У зовнішньому шарі – кірці – вона може знижуватися до 6 градусів. Кірку складають щільно притиснуті одна до одної бджоли, зберігаючи нерухомість по кілька діб. Періодично вони міняються місцями з особинами з більш теплої частини клуба. Усередині його бджоли ворушать лапками, крильцями, повільно переміщаються, виробляючи тепло. Цей рух і викликає специфічний гул усередині вулика. І чим нижча температура навколишнього повітря, тим сильніше гул.

Незважаючи на те, що бджоли самоорганізовані, завдання бджоляра – не залишати їх взимку без нагляду і двічі-тричі на місяць прослуховувати вулики. Гул, що чути звідти, має бути рівним і постійним. У разі відхилення від норми, потрібно з’ясувати причину. Якщо на клацання по вулику бджоли спочатку будуть гомоніти, а потім замовкнуть, зимівля проходить нормально. При нестачі корму бджоли видають шелесткий звук.

Для підгодівлі можна використовувати рамку з медом, нарізані медові стільники, або медово-цукрове тісто. Підживлення має бути теплим. Якщо бджоли зимують у пристосованих приміщеннях, то там необхідно створити оптимальну температуру від мінус 2 до плюс 2 градусів. При підвищеній температурі бджоли поводяться неспокійно, відриваються від гнізда, намагаються покинути вулик. У цьому випадку необхідно посилити вентиляцію вічками і дати бджолам воду в мокрій серветці під холстик. Вологість повітря повинна становити 75-85%.

Якщо вологість занизька, то бджоли видають різкий розрізнений гул. Щоб підвищити вологість у зимівнику, підлогу і стіни змочують водою, розвішують вологі ганчірки. Якщо вологість вища за норму, то треба підсилити вентиляцію або розставити плоскі ємності з негашеним вапном, яке інтенсивно вбирає вологу. Що стосується зимівлі на волі, то сильні сім’ї успішно зимують в умовах стійкого снігового покриву. В умовах пізнього або нестійкого снігового покриву необхідний захист від протягів і додаткове утеплення вуликів.

Важливо запобігати проникненню гризунів у вулики, бджоли не виносять мишачого запаху і навіть можуть загинути.

Визначити перебіг зимівлі можна і за станом підмору. У січні – лютому виконується контрольний відбір проб мертвих бджіл. Якщо бджоли виявилися розгризеними, то у вулик проникли миші, якщо у комах роздуті черевця, то це вказує на захворювання нозематозом. Кристали цукру на підморі свідчать про кристалізацію меду, вологий підмор – про закисання корму.