Нарада щодо можливості забою тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення на бойнях, які знаходяться під постійним державним ветеринарно-санітарним контролем в Чаплинському районі

В Чаплинському районі 03.10.2017 року фахівцями управління Держпродспоживслужби на виконання Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, відбулись громадські слухання за участю органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які беруть участь в обігу та забою тваринна тему: «Щодо можливості забою тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення на бойнях, які знаходяться під постійним державним ветеринарно-санітарним контролем». На нараді наголошено, що у зв’язку з набранням чинності закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства «Про державний контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який діятиме з 04 квітня 2018 року, та з урахуванням складної епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней на території Херсонської області та в України, подвірний забій  буде заборонено.

Забій тварин на забійному підприємстві буде  проводитись виключно при наявності ветеринарних документів, які підтверджують благополуччя місцевості, з якої прибули тварини та буде можливість повного передзабійного огляду живих тварин та проведення післязабійного огляду м’яса. Після забою тварин та проведенні ветеринарно-санітарної експертизи, туші клеймуються та видаються власникам з декларацією виробника, яка буде підставою для реалізації м’яса на ринку, при дотримані вимог температурного режиму.

Крім того, забій буде здійснюватись в умовах, які будуть забезпечувати належну якість м’ясної продукції, від якості якої залежить здоров’я населення.

До присутніх доведені вимоги Інструкції щодо профілактики африканської чуми свиней та заходи щодо біобезпеки в особистих селянських господарствах.

Матеріал по перевагах забою тварин на забійному підприємстві буде висвітлено в засобах масової інформації.