На Херсонщині розпочалися заходи із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Держпродспоживслужба наголошує, що ліквідація сказу навіть на значних територіях нашої держави – цілком реальна справа за умови проведення комплексних заходів та наполегливої праці фахівців ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарств, місцевого самоврядування, житлово-комунальних служб та громадських організацій.

Дикі м’ясоїдні тварини (лисиці, вовки, єнотовидні собаки, куниці тощо) є природнім резервуаром дикого вірусу сказу та основним джерелом зараження домашніх котів, собак та інших сприйнятливих до сказу тварин. Сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Досвід європейських країн свідчить про те, що найдієвішим вирішенням питання ліквідації сказу серед диких тварин є проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин шляхом обробки мисливських угідь з розкладанням принад з вакциною.

  

На території  Херсонській області у грудні 2018 року розпочались заходи із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин шляхом обробки мисливських угідь за допомогою авіатранспорту. При цьому застосовується вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак». 04.12.2018 року прибула перша партія вакцини у кількості 70800 доз.

07.12.2018 року першими приступили до роботи три льотні екіпажі на трьох літаках АН-2. Всього протягом грудневої кампанії будуть задіяні чотири літаки АН-2 та бригади у складі представників відповідальних служб з базуванням на території аеродрому міста Каховки. 

 

Представники Головного управління Держсанепідслужби в Херсонській області С. Скакун та Каховського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Г. Шелест та В. Соловей перед початком виконання робіт провели робочу зустріч з директором «Укрветпромпостач» Я. Шараєм та обговорили порядок взаємодії, обміну інформацією, проведення обліку виконаних робіт та використання вакцини. 

Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом:

-обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із урахуванням ареалу проживання лисиць;

-принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Звертаємось до мешканців області з проханням з порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки та залишати привабливими для тварин.