На Херсонщині розпочалася підготовка до оздоровчого сезону 2018 року

У Скадовському та Каланчацькому районах наприкінці минулого тижня пройшли наради з питань забезпечення підготовки до оздоровчого сезону. До обговорення були запрошені представники районних влад, органів місцевого самоврядування, всіх відповідних служб, власники та директори оздоровчих закладів, садиб, які здають житло відпочивальникам, оператори ринку – постачальники харчових продуктів тощо. Участь у заходах взяли провідні спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Вони дали детальні роз’яснення щодо законодавчих новацій та умов, за яких заклади зможуть розпочати роботу у сезоні 2018 року. Так, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Т. Година-Арюпін наголосив, що при відкритті оздоровчих закладів під час проведення комісійної перевірки буде обстежуватися матеріально-технічний стан закладів, їх готовність до роботи. Згідно  зі ст.20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють. Начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини С. Петронюк зупинилася на законодавчих новаціях. Зокрема, 4 квітня 2018 року набрав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Цей закон визначає контроль, який стане ризик-орієнтованим. Перевірки будуть проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. В.о. директора Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С.Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів В.Дериведмідь зупинився на можливостях здійснення спеціалістами лабораторії досліджень харчових продуктів, води, піску тощо для отримання експертних висновків, які необхідні для дозволу на відкриття оздоровчого закладу.

Інформація щодо стану готовності та під час функціонування закладів оздоровлення і відпочинку протягом оздоровчого сезону 2018 року буде висвітлюватися на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.