На Херсонщині пройшов семінар-навчання щодо державного контролю за обігом водних ресурсів та харчової продукції з них

8 листопада поточного року за ініціативи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на базі Новокаховського рибоводного заводу частикових риб пройшов семінар-навчання з  питань державного контролю за обігом водних ресурсів та харчової продукції з них.

Участь у заході взяли начальники районних, міжрайонних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, керівники Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Ценковського та міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби, начальники районних, міських державних лікарень ветеринарної медицини.

За словами начальника Управління безпечності харчових продуктів ветеринарної медицини Віталія Боярського, цей захід покликаний підвищити рівень знань спеціалістів – як практичних експертів державного контролю в сфері рибництва, так і рівень їх навичок у проведенні контрольних обловів і відбору матеріалів для подальшого доправлення на дослідження в державних лабораторіях.

«Останнім часом наше українське законодавство гармонізується до вимог Європейського Союзу. Нинішнього року набрав чинності новий Закон №2042 про державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів. Саме ці питання і будуть доводитися спеціалістам, аби вони мали змогу згодом на практиці застосовувати досвід і знання, які наразі отримають»,- зазначив Віталій Боярський.

Зі своїми презентаціями щодо аналізу епізоотичної ситуації в аквакультурі України та паразитарної інвазії риб  виступили спікери – співробітники Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Детальної уваги було приділено питанням державного нагляду (контролю) у сфері обігу живої риби і харчових продуктів з риби. Учасники семінару розглянули нормативні документи та законодавчі новації у цій сфері, які набрали чинності останнім часом: Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» , європейські директиви, які регулюють обіг риби і харчової продукції з риби та ін.

В рамках семінару був проведений майстер-клас з повної паразитологічної та іхтіологічної оцінки риби, який провели співробітники Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Державної служби України  з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Не менш цікавим для учасників виїзного семінару стало ознайомлення з виробничою базою Новокаховського рибоводного заводу частикових риб.

Тут вирощують зарибок для розселення у дельті Дніпра та Каховському водосховищі рослиноїдних риб – білого амура, коропа, товстолобів строкатого і білого, а також мальків щуки і сома.

Керівник підприємства Ігор Дикуха провів своєрідну екскурсію виробничими ділянками підприємства, зупинився на технологічних процесах, розповів про роботу іхтіологічної лабораторії і як відбувається контроль за здоров’ям риби.

Підсумовуючі семінар-навчання, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський зазначив, що порушені питання у подальшому будуть відпрацьовуватися спільно зі спеціалістами Держпродспоживслужби конкретно по кожному району. Також, у планах провести семінар-нараду з операторами ринку, аби поділитися набутим досвідом та необхідною інформацією з тими, хто працює у сфері вирощування та вилову риби, її переробки і виробництва харчових продуктів з риби.