На Херсонщині обговорили санітарно-протиепідемічні вимоги до надання послуг перукарнями та салонами краси та вимоги законодавства щодо захисту споживачів у сфері побутового обслуговування

20 березня 2019 р. відбулося засідання круглого столу з питань дотримання санітарно-протиепідемічних норм та правил, а також прав споживачів при наданні послуг у салонах краси, манікюрних кабінетах, тату-салонах тощо. Спільний захід був ініційований і проведений Управліннями державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та захисту споживачів, за участі Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Ініціативу Головного управління Держпродспоживслужби підтримали фахівці Управління споживчого ринку Херсонської міської ради.

До обговорення актуальних питань діяльності в рамках чинного законодавства були запрошені суб’єкти господарювання на ринку побутових послуг, власники перукарень, салонів краси, манікюрних кабінетів, тату-салонів тощо, представники громадських організацій, місцевих ЗМІ.

Організатори заходу ознайомили присутніх з повноваженнями Держпродспоживслужби України в частині контролю за дотриманням законодавства, зокрема, в сферах санітарно-епідеміологічного нагляду та захисту споживачів.

Про зміни, які відбуваються в чинному законодавстві України щодо здійснення контрольних функцій органів державного нагляду, поінформував присутніх начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тарас Година-Арюпін, зазначивши впровадження ризик-орієнтованого підходу до кожного суб’єкту підприємницької діяльності у сфері надання побутових послуг.

Доповідач наголосив, що при відвідуванні об’єктів побутового обслуговування, громадяни мають право на отримання безпечних для здоров’я і життя послуг, а тому детально зупинився на чинних Законах «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист», інших нормативних актах та санітарних нормах та правилах, які  регламентують діяльність перукарень, салонів краси тощо з точки зору санітарно-епідеміологічних вимог. Завершуючи виступ, Тарас Година-Арюпін поінформував присутніх, що фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області готові вийти на обстеження об’єктів за заявами підприємців і надати консультаційну допомогу для усунення можливих виявлених недоліків. Він зазначив, що ці заходи носитимуть виключно консультаційний характер, без подальшого накладання штрафних санкцій. Мета їх проведення – допомогти підприємцям виявити наявні ризики, аби послуги, які надаються, були безпечними для споживачів і не завдавали шкоди здоров’ю тим, хто працює в цій сфері.

На основних аспектах щодо захисту прав споживачів при наданні послуг перукарень, салонів краси тощо зупинився у своєму виступі заступник начальника Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Олександр Мандра, наголосивши на дотриманні вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження правил побутового обслуговування населення», а саме: необхідності обладнання інформаційних стендів для споживача відповідно до Правил.

Розміщення назви на фасаді приміщення повинно бути виключно державною мовою, інформація про послугу до споживача повинна доводитися до її надання також державною мовою. Доповідач звернув увагу присутніх на тому, що матеріали, які використовуються для надання послуги, повинні бути сертифіковані на території України, засоби вимірювальної техніки, що застосовують у розрахунках, мають бути повірені відповідно до дотримання метрологічних вимог.

Засідання круглого столу пройшло в активному діалозі. На всі запитання, а їх протягом майже трьох годин спілкування виявилося чимало, підприємці отримали вичерпні та ґрунтовні відповіді. Зі свого боку, запрошені на розмову за круглим столом представники сфери послуг індустрії краси висловили побажання на проведення таких змістовних зустрічей з фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області і у подальшому.