На території Херсонської області виявлено два сплахи африканської чуми свиней (АЧС) серед домашніх свиней в особистих селянських господарствах громадян населених пунктів Кізомис та Надеждівка Білозерського району

З метою координації дій по локалізації та ліквідації спалахів АЧС, відбулися засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісій (ДНПК) при Білозерській районній державній адміністрації, рішенням яких затверджені плани по ліквідації АЧС, визначені межі епізоотичних вогнищ, зон захисту і нагляду. В осередках захворювання спеціалістами ветеринарної медицини проводяться заходи, передбачені вимогами «Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней».

При Херсонській обласній державній адміністрації 16.07.2018 року проведено засідання ДНПК, на якому розглядалися питання щодо посилення заходів недопущення поширення збудника АЧС територією області. З цією метою рішенням комісії запроваджено карантинно-обмежувальні заходи на території Херсонської області щодо недопущення поширення АЧС, а саме :

– заборонити забій свиней (крім, як для особистого споживання) не на забійних підприємствах (бойнях), які мають експлуатаційний дозвіл та на яких забезпечено присутність державного ветеринарного інспектора на території Білозерського, Бериславського, Високопільського, Великоолексантрівського, Нововоронцовського районів та в місті Херсон;

– заборонити обіг неперероблених харчових продуктів із свинини для споживання людиною без відповідних ветеринарних документів на території Херсонської області.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертається до громадян області та утримувачів свиней з рекомендаціями попередження розповсюдження АЧС.

Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство

Проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин.

Допускати фахівців державних установ ветеринарної медицини на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення заходів.

Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

Вхід до приміщення, де утримуються тварини, обладнати дезкилимками, які систематично змочувати дезінфікуючими розчинами.

Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних та ідентифікаційних документів.

Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

Не купувати м’ясні продукти у не встановлених для цього місцях та на стихійних ринках.

Постійно вести боротьбу з гризунами та комахами.

Не утримувати в присадибних господарствах свиней у разі, якщо Ви є мисливцем або працівником господарства, в якому утримуються свині. За можливості обмежити відвідування лісів та мисливських господарств.

При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити районні, міські управління Держпродспоживслужби області, державні установи ветеринарної медицини.

Виконання Вами рекомендацій спрямоване на попередження заносу АЧС на територію Ваших домогосподарств та запобігання економічних збитків.