Моніторингове обстеження оздоровчих закладів сімейного типу в с. Залізний Порт та с. Приморське (Більшовик)

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час оздоровчого сезону 2018 року в області, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області вживаються відповідні заходи. Так, 19.06.2018 року фахівцями Головного управління проведено моніторингове обстеження оздоровчих закладів (пансіонатів та баз відпочинку) в с. Залізний Порт та с. Приморське (Більшовик). Під час обстеження було виявлено понад 20 закладів, що розпочали функціонування без отримання актів прийому за формою №316/о, які надаються за результатами обстежень різними контролюючими службами, у т. ч. Держпродспоживслужбою, стосовно визначення їх готовності до початку оздоровчого сезону.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що згідно з розділом 7 ДержСанПіН «Розміщення, улаштування та експлуатація оздоровчих закладів», затверджених наказом МОЗ України №172 від 19 червня 1996 року, передбачається перевірка готовності оздоровчого закладу до відкриття за участю територіальних органів Держпродспоживслужби не пізніше, ніж за 20 днів до першого заїзду відпочивальників, з наступним погодженням відповідного акту прийому оздоровчого закладу для дорослих за формою №316/о.

У разі подання суб’єктом господарювання заяви щодо проведення заходу державного нагляду, до оздоровчого закладу виходять фахівці Держпродспоживслужби та перевіряють дотримання відповідних санітарно-гігієнічних вимог, а саме: облаштування території оздоровчого закладу та місць для купання і відпочинку відповідно до санітарних норм, готовність мереж водопостачання та відведення, проведення необхідних лабораторних досліджень проб питної води та води акваторії пляжу в межах зони купання, наявність медичного забезпечення оздоровчого закладу, медичного огляду працівників тощо з подальшим погодженням акту за формою №316/о.

Наголошуємо, що отримання оздоровчим закладом акту прийому за формою №316/о свідчить про наявність в закладі відповідних умов для відпочинку.

Під час проведення моніторингового обстеження, фахівцями Управління проведена роз’яснювальна робота з керівниками (засновниками) оздоровчих закладів щодо необхідності додержання порядку відкриття закладів, керівники попереджені про персональну відповідальність за порушення вимог чинного законодавства.

У ході моніторингового обстеження пляжних зон досліджувалося питання відповідності територій вимогам санітарних правил. Порушень щодо утримання територій пляжів у с. Залізний Порт не було встановлено.

На території с. Приморське пляжі не облаштовані: відсутні тіньові навіси, роздягальні, урни для сміття, контейнерів для твердих побутових відходів недостатньо.

  

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області в межах компетенції вжиті заходи реагування.

До уваги відпочивальників!

Надавайте, будь-ласка, перевагу закладам оздоровлення та відпочинку, які отримали погодження контролюючих служб, у тому числі територіальних управлінь Держпродспоживслужби, аби мати гарантії щодо безпеки перебування та відпочинку в оздоровчому закладі.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своєї сім’ї!