Косметичний лосьйон «Бояришник»

Наприкінці 2016року у засобах масової інформації розповсюджувалась інформація  про наслідки вживання засобу для лікувальних ван  «Бояришник», виробництва ТОВ «РосПродТорг» м. Санкт Петербург,  Росія.

Згідно з інформацією ЗМІ  від вживання даного засобу в Іркутській області Росії  постраждало 122 особи, з яких 74 особи вмерли.

На початку січня місяця поточного року  по центральному каналу телебачення, в соцмережі  з’явилась інформація щодо реалізації лосьйону косметичного «Бояришник»  вищезазначеного виробника на території Херсонської області , у магазинах торгівельної мережі «Везунчик».

В межах законодавства України щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проведена робота з встановлення відповідності умов реалізації даного товару Правилам роздрібної торгівлі непродовольчими товарами (надалі Правила), затверджених наказом Міністерства економіки України від 19.04.2007р.№104.

Так, лосьйон косметичний «Бояришник»  на момент проведення моніторингових заходів, не відповідав    вимогам п.16  Правил щодо наявності відповідного маркування згідно законодавства про мови, а саме: маркування передбачене ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів та п.16 Правил на упаковці споживчої тари викладене російською мовою.

У порушення п.4 Глави 10 Правил  магазинами не створені  відповідні умови для зберігання та реалізації парфумерно-косметичних виробів в частині забезпечення  добре вентильованих приміщень,  створення відносної вологості і температури повітря.

На теперішній час лосьйон «Бояришник» з продажу  у магазинах торгівельної мережі «Везунчик»  у м. Каховка та м. Херсон знятий, керівництву торгівельної мережі  «Везенчик»  надано пропозиції щодо недопущення реалізації лосьйону, який не відповідає вимогам законодавства.

Станом на теперішній час до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області жодної скарги на якість лосьйону «Бояришник» чи негативний вплив на його вживання не надійшло.

Не зважаючи на відсутність скарг, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  звертає увагу споживачів області та застерігає  утриматися  від вживання даного лосьйону.

Даний лосьйон є косметичним засобом по догляду за шкірою, на упаковці  товаровиробником зазначена попереджувальна інформація про заборону вживання даного лосьйону.