Контроль за реалізацією харчових продуктів

З метою своєчасного реагування та попередження фактів реалізації фальсифікованого масла солодковершкового у торговельних мережах та на агропродовольчих ринках Херсонщини, фахівцями відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом ІІІ кварталу 2018 року було проведено моніторинг виробників масла солодковершкового на території Херсонської області.

Виявлено реалізацію:

-фальсифікат масла солодковершкового селянського 73% ТОВ «Барський молокозавод», Вінницька область;

-фальсифікат масла солодковершкового «Екстра» 83% ТОВ Богодухівський молзавод, Харківська область;

-фальсифікат масла солодковершкового бутербродного ТМ «Волошкове поле» 6,25% ПАТ «Юрія», м. Черкаси;

-фальсифікат масла солодковершкового селянського 73% ТОВ «Еней», Житомирська область;

-фальсифікат масла солодковершкового «Веселая деревня», Житомирська область.

Згідно зі ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та ст.6 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної, небезпечної продукцїї» вилучено з обігу фальсифікованого масла 1122,4 кг, про що складено акт вилучення/відкликання з реалізації харчового продукту.

Проведено позапланові перевірки:

-ТзОВ «Торговий дім «Золотий стрілець», де виявлено фальсифікат солодковершкового масла фасованого 73%, виробництва ТОВ «Еней». Фальсифікат масла повернуто в кількості 780 пачок по 0,2 гр. на завод виробника.

-ТзОВ «Мережа Плюс», що у Новій Каховці, де виявлено фальсифікат солодковершкового масла фасованого 73% «Красноградське», виробництва Харківської філії ТОВ «Богодухівський молзавод». Фальсифікат масла повернуто в кількості 504,4 кг на завод- виробник.

Листи з інформацією про повернення фальсифікованого масла направлено до Головних управлінь Держпродспоживслужби в Житомирській та Харківській областях для подальшого реагування.

Робота щодо контролю за обігом масла солодковершкового на території Херсонської області триває.

Фахівцями відділу безпечності харчових продуктів також проведено інспектування закладів громадського харчування з виготовлення та реалізації вуличної їжі.

Через погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції, масовими випадками харчових отруєнь, пов’язаних із вживаннях страв вуличної їжі, які сталися у вересні поточного року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено інспектування операторів ринку харчових продуктів щодо дотримання вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів. Всього було проінспектовано 44 заклади громадського харчування з виготовлення та реалізації вуличної їжі.

У результаті перевірок виявлена низка порушень харчового законодавства, внаслідок чого відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» на порушників складено 9 протоколів по притягненню до адміністративної відповідальності, винесено 9 рішень про тимчасове припинення обігу харчових продуктів.

Моніторингові обстеження та позапланові інспектування закладів громадського харчування тривають.