Комісійне обстеження прибережної смуги Каховського водосховища

В рамках реагування на повідомлення в засобах масової інформації («На Каховському водосховищі масова загибель риби» та ін.) про виявлення факту загибелі риби вздовж узбережжя Каховського водосховища поблизу житлового масиву Свєтлово в м. Каховці Херсонської області, Каховським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 26.06.2018 року ініційовано проведення комісійного обстеження прибережної смуги водосховища.

В роботі комісії взяли участь фахівці Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Каховської районної державної лікарні ветеринарної медицини та Каховської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Про проведення заходу було повідомлено місцеві органи влади та відповідальні служби (рибінспекція, міськрайонне управління ДСНС, комунальні служби).

У ході обстеження всієї прибережної смуги водосховища біля ж/м Свєтлово, в деяких місцях виявлено поодинокі знахідки загиблої напіврозкладеної риби – близько півтора десятка особин плотви розміром 10-15 см.

У трьох точках узбережжя водосховища, в місцях знахідок залишків загиблої риби, були відібрані зразки річкової води, які разом із зразками загиблої риби направлено до Херсонської регіональної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для проведення хіміко-токсикологічних досліджень.

Також, у ході візуальних спостережень, комісія відзначила помірне забруднення прибережних вод залишками водоростей та цвітіння планктону. У червні місяці на півдні України встановилася надзвичайно спекотна погода, яка при тривалому штилі сприяє ранньому початку цвітіння планктону.

У зв’язку з цим та через нестачу розчиненого у воді кисню, загибель дрібної риби – не рідкість. Тому, комунальним службам міста необхідно постійно контролювати санітарний стан прибережної смуги водосховища, особливо в місцях купання та відпочинку мешканців. Саме на такі пропозиції Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відгукнулася Каховська міська рада, яка, як ніхто інший, зацікавлена у добробуті та благополуччі мешканців міста та має власні уповноважені служби для постійного контролю за санітарним станом прибережної смуги Каховського водосховища, своєчасного прибирання, ліквідації забруднення та проведення роз’яснювальної роботи серед відпочивальників.