Карантин знято, а обмеження залишились

У 2018 році на території Скадовського району сталося три випадки африканської чуми свиней (АЧС): в с. Приморське, Приморської сільської ради, в с. Тарасівка, Тарасівської сільської ради та на свинотоварній фермі (СТФ) ДП ДГ Інститут рису НААНУ, с. Антонівка, Антонівської сільської ради. Рішеннями Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Скадовській РДА було накладено карантин по африканській чумі свиней на с. Приморське, с. Тарасівку та на СТФ ДП ДГ Інститут рису НААНУ в с. Антонівка. Також, рішеннями ДНПК були затверджені відповідні Плани заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації АЧС в с. Приморське, с. Тарасівка та на СТФ ДП ДГ Інститут рису НААНУ.

25.10.2018 року відбулося засідання ДНПК при Скадовській РДА, на якому заслухали інформацію, надану начальником Скадовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області І.Єрмак, про виконання Планів заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації АЧС в с. Приморське та в с. Тарасівка Скадовського району. На даному засіданні Державна надзвичайна комісія вирішила:

-зняти карантин по африканській чумі свиней на території с. Приморське та с. Тарасівка з 25.10.2018 року;

-дозволити розведення, вирощування, утримання, забій та реалізацію свиней та продукції свинарства в особистих селянських господарства с. Приморського та с. Тарасівка тільки через 6 місяців після зняття карантину за умови дотримання необхідних ветеринарно-санітарних вимог.    

Засіданням ДНПК прийнято рішення щодо СТФ ДП ДГ Інститут рису НААНУ, а саме: продовжити виконання Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (затверджена Наказом Мінагрополітики та продовольства України від 7.03.2017 року № 111), привести територію худобомогильника ДП ДГ Інститут рису НААНУ у відповідність до Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України (від 27.10.2008 р.) та провести повну консервацію свиноферми.