Грип та ГРВІ не за горами

Осіння негода та зимові холоди завжди супроводжуються гострими респіраторними захворюваннями та грипом з його нескінченними різновидами.

Гострі респіраторні вірусні інфекції – це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-краплинним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій  інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу – повітряно-краплинний. Грип може привести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.  

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, прогнозується, що українців разом з іншими жителями північної півкулі у епідеміологічному сезоні 2017-2018 років будуть атакувати три штами грипу – «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган». Багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових людей, а також низький відсоток вакцинації населення та погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дозволяють прогнозувати збільшення кількості захворілих на 14 % ніж в минулому році.

Слід пам’ятати, що будь-який вірус грипу небезпечний, особливо для певних груп населення – дітей до 3-х років, вагітних, літніх людей та з хронічними хворобами. 

Симптоми «нового» грипу подібні до звичайного грипу: ломота в тілі, головний біль, сонливість, зниження чи відсутність апетиту, сухий кашель, підвищене потовиділення, підвищення температури тіла до 38,8-40 градусів, сухість слизових оболонок. За даними науковців, у «Мічигана» інкубаційний період – 4-7 днів, дуже швидкий розвиток хвороби та важкий перебіг. Особливо небезпечним є те, що вірус викликає ускладнення: може  спровокувати пневмонію, серозний менінгіт, енцефаліт.      

Профілактика ГРВІ та грипу полягає в тому, щоб уникнути зустрічі з вірусами і підвищувати стійкість організму до вірусів. Ризик інфікування можна знизити, дотримуючись наступних рекомендацій: часто мити руки з милом, особливо після відвідування місць перебування людей; регулярно провітрювати та робити вологе прибирання приміщення, в якому перебуваєте; якомога рідше доторкатися до очей, рота і носа – вони є «воротами» для просування вірусу у організм людини; декілька разів на день полоскати  рот і промивати  ніс.

Крім того, Держпродспоживслужба рекомендує уникати місць скупчення людей у закритих приміщеннях, що  значно посилює ризик інфікування та виникнення захворювання, особливо уразливих верств населення.

Зміцнять імунітет і допоможуть організму встояти перед небезпечними мікроорганізмами: повноцінний сон, збалансована їжа, достатня фізична активність, прогулянки на свіжому повітрі, уникнення стресових ситуацій.  

Слід включати в раціон продукти, які забезпечують організм вітамінами і підвищують опірність інфекції: мед, фрукти, овочі, зелень, багаті вітаміном С (капуста, як свіжа, так і квашена, буряк, лимон, смородина), збагачувати страви цибулею, часником, петрушкою, які містять велику кількість фітонцидів. Для профілактики грипу та ГРВІ корисні соки, морси, киселі з малини, смородини, журавлини, відвари із шипшини.

Найефективнішим методом захисту від грипу та його ускладнень експерти ВООЗ називають щорічну вакцинацію. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного періоду. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону.  

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

Але якщо не вдалося уникнути захворювання, не потрібно займатися самолікуванням, необхідно звернутися до лікаря. Не варто йти на роботу, до школи, відвідувати громадські місця. Це буде сприяти уникненню ускладнень та швидкому одужанню.