Дотримання санітарного законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами у Великоолександрівському районі

Важливою складовою роботи відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великоолександрівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області є забезпечення контролю за дотриманням санітарних вимог у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Відповідно до статей 20, 21 Закону України «Про відходи», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування організовують роботу з цього питання, а саме: розробляють схему санітарного очищення території та впроваджують системи роздільного збирання побутових відходів, затверджують місцеві програми поводження з відходами, здійснюють контроль за використанням та безпечним поводженням з відходами, забезпечують ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ тощо.

Вимоги щодо поводження з відходами неодноразово доводилися до голів сільських та селищних рад. Про позитивні зрушення у цьому питанні повідомило Великоолександрівське підприємство «Комсервіс». В райцентрі комунальним підприємством організовано централізований вивіз сміття, за кошти Великоолекснадрівської селищної ради придбано 20 контейнерів для роздільного збирання твердих побутових відходів. На сесіях Бобровокутської, Борозенської та Чкаловської сільських рад прийняті рішення про виділення коштів на придбання контейнерів для роздільного збирання відходів, які планується першочергово встановити в навчальних закладах. Переважна більшість сільських та селищних рад розробили та затвердили місцеві програми з благоустрою та програми поводження з твердими побутовими відходами.

При планових та позапланових заходах державного нагляду (контролю) проводиться робота щодо виявлення несанкціонованих сміттєзалищ в населених пунктах району та за їх межами. На поточний період часу несанкціонованих місць виділення відходів не виявлено.