До відома споживачів! Органічні продукти будуть маркувати спеціальним державним логотипом

Споживач – фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору і повинна бути надана споживачеві до придбання товару.

В Україні останніми роками спостерігається збільшення обсягу внутрішнього ринку споживання органічної продукції, зростає попит на органічні продукти харчування.

Правові засади органічного сільськогосподарського виробництва визначаються Законом України від 3 вересня 2013 року «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Закон зобов’язує всіх виробників органічної продукції мати сертифікати про органічне виробництво. Зроблено це для того, щоб дати гарантію впевненості споживачеві в продуктах і сировині, маркованих як органічні, і підтримати органічний ринок, що розвивається в Україні.

Згідно з Законом,  органічна продукція — це продукція, отримана в результаті сертифікованого виробництва, під час якого виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуютьсяметоди, принципи та правила, визначеніцим Законом для отриманнянатуральної (екологічночистої) продукції, а також збереження та відновленняприроднихресурсів.

До останнього часу в Україні була відсутня єдина система маркування таких товарів. Відтепер ситуація змінилася, і споживачам буде легше орієнтуватися в величезній кількості таких продуктів  З метою обізнаності споживачів, Мінагрополітики презентувало  державний логотип для органічної продукції. Завдяки йому органічні продукти, виробництво яких повністю відповідає вимогам Закону «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», можна буде розпізнати за маркуванням на полицях магазинів як в Україні, так і за її межами. Логотип являє собою коло, в якому жовтий та блакитний кольори зливаються та утворюють зелений листок, складається з напису «органічний продукт» та відповідного графічного зображення.

Споживачам потрібно знати, що не допускається використання напису «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках при рекламуванні, а також у випадку маркування продукції, яка перебуває на стадії перехідного періоду до органічного виробництва. Використання державного логотипа встановленого зразка та маркування  органічної продукції (сировини) здійснюються за наявності відповідного сертифіката.