До уваги власників котів, собак та фреток

Відповідно до вимог вітчизняного законодавства, при ввезенні котів, собак та фреток до України, тварини повинні мати підтвердження щодо результату досліджень тесту на виявлення антитіл до сказу. Також аналогічні вимоги діють при вивезенні даних тварин із України до ряду держав світу, зокрема країн ЄС.

В Україні єдину сертифіковану лабораторію щодо проведення цього має Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи.

Сертифікація та оцінюванням уповноважених лабораторій щодо даного тесту здійснюється Лабораторією ANSES-Nancy (Франція) згідно рішення Ради 2000/258/EC.  Кожна уповноважена лабораторія має пройти міжлабораторну перевірку якості, яку організовує та щороку проводить Лабораторія ANSES-Nancy. Дозвіл на подальше проведення тестів щодо виявлення антитіл надається лише за умови успішного проходження міжлабораторної перевірки.

У 2018 році Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи вже успішно пройшов тест та отримав лист із позитивним результатом перевірки та в котрий раз довів свою компетентність та здатність проводити дослідження на рівні із передовими світовими лабораторіями.

Загальний перелік уповноважених лабораторій розміщується на сайті Єврокомісії.

За матеріалами Держпродспоживслужби України