Для чого потрібно реєструвати пасіку

Реєстрація пасіки є першим кроком до отримання якісної та безпечної продукції бджільництва.

Острах бджолярів реєструвати свої пасіки завдає шкоди як самому господарству, так і навколишньому середовищу. Адже на незареєстрованих пасіках не проводиться плановий ветеринарний нагляд, що автоматично позбавляє їх професійного лікування. Іншою проблемою таких пасік є масова загибель бджіл через використання аграріями пестицидів для оброблення сільськогосподарських угідь. Тому, для уникнення вищезазначених проблем, необхідно реєструвати пасіки згідно з Порядком реєстрації пасік, затвердженим наказом Мінагрополітики України від 20.09.2000 року № 184/82.

Реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними лікарнями державної ветеринарної медицини.

Бджоляр, який зареєстрував пасіку отримує низку переваг:

  • Ветеринарне обслуговування. Пасіка отримує регулярний професійний догляд, що дозволить вирішити проблему захворювання бджіл, тим самим не впливаючи на якість та безпечність продукції бджільництва.
  • Своєчасне попередження при обробці сільськогосподарських угідь. Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ.
  • Отримує доступ до ринку збуту.

Також, реєстрація пасіки – це прямий шлях до самостійного виходу на ринок експорту, але тільки тоді, коли сам бджоляр буде гарантом якості та безпечності власної продукції. Все це можливо лише у співробітництві виробника та держави. Звісно, вирішення цього питання залежить від багатьох факторів та потребує зацікавленості як з боку бджоляра, так і з боку держави. Але першим кроком до отримання безпечної та якісної продукції бджільництва є зареєстрована пасіка, що, у свою чергу, дає ряд переваг для її успішного розвитку.