Діє новий Технічний регламент радіообладнання

Кабінет Міністрів України на основі Директиви 2014/53/ЄС від 16квітня 2014 року постановою № 355 від 24травня 2017 року, затвердив новий Технічний регламент радіообладнання, який набув чинності 1 квітня  2018 року, з оновленими вимогами до радіообладнання, яке представлене на ринку і вводиться в експлуатацію в Україні.

Крім того, до 1 квітня 2019 року не може бути заборонено або обмежено надання на ринку та введення в експлуатацію з причин невідповідності вимогам Технічного регламенту, затвердженого цією постановою, радіообладнання, яке введено в обіг до дня набрання чинності цією постановою та відповідає вимогам Технічного регламенту радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2009 р. № 679.

Документом передбачено, що радіообладнання має бути розроблене так, щоб забезпечити захист здоров’я, безпеку людей і домашніх тварин, захист власності, а також відповідний рівень електромагнітної сумісності.

Радіообладнання повинно ефективно використовувати і підтримувати радіочастотний ресурс України у відповідній радіотехнології і уникати шкідливих завад. Крім того, певні види радіообладнання повинні взаємодіяти з аксесуарами і з іншим радіообладнанням, підключатися до інтерфейсів відповідного типу на усій території України, забезпечувати захист особистих даних і конфіденційність користувачів і абонентів тощо.

Виробники до введення в обіг радіообладнання повинні подати НКРЗІ інформацію про типи радіообладнання, які мають низький рівень відповідності істотним вимогам, для внесення такого радіообладнання в реєстр радіоелектронних засобів і випромінюючих пристроїв.

Кожному зареєстрованому типу радіообладнання присвоюється реєстраційний номер, який виробники повинні наносити на радіообладнання, що вводиться в обіг, починаючи з 12 червня 2018 року.

Виробники повинні провести оцінку відповідності радіообладнання або мати результати такої оцінки. На радіообладнання складається декларація про відповідність і наноситься маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Для серійного виробництва радіообладнання виробники повинні враховувати зміни в конструкції або характеристиках і зміни в стандартах або в інших технічних специфікаціях, посилаючись на які декларується його відповідність.

Виробники також повинні вказати на радіообладнання назву своєї компанії, зареєстровану торгову назву або торгову марку та поштову адресу, по якій з ними можна зв’язатися, або, якщо розмір або характер радіообладнання не дозволяє це зробити – на упаковці або в супровідному документі. Також радіообладнання має бути забезпечене інструкціями та інформацією про безпеку.

Радіообладнання надається на ринку у разі, коли воно відповідає вимогам Технічного регламенту.

Нові обов’язки покладаються і на імпортерів радіообладнання. Тепер вони повинні, перед введенням радіообладнання в обіг, пересвідчитися в наступному:

-виробником проведена процедура оцінки відповідності;

-радіообладнання розроблено таким чином, що воно може застосовуватися без порушення встановлених вимог щодо використання радіочастотного ресурсу України;

-виробник склав технічну документацію;

-радіообладнання має маркування знаком відповідності технічним регламентам і супроводжується інформацією та документацією;

-виробник виконав усі вимоги, які наведені у пунктах 24 і 26  Технічного регламенту.

У свою чергу розповсюджувачі, перед наданням радіообладнання на ринок, повинні перевірити, що радіообладнання має маркування знаком відповідності технічним регламентам, супроводжується документами, передбаченими Технічним регламентом, інструкціями та інформацією про безпеку, які складені згідно з вимогами законодавства про порядок застосування мов, і що виробник та імпортер виконали вимоги Технічного регламенту.