Чим небезпечні кліщі пилу

Протягом останніх десятиліть  в світі спостерігається зростання алергічних захворювань, що за розповсюдженістю поступаються лише серцево-судинним та онкологічним хворобам. А мікроскопічні кліщі побутового пилу, що «живуть» в наших оселях, є однією з найпоширеніших причин алергій різного типу. Вчені вважають, що у 50 — 80% випадків захворювання на бронхіальну астму, алергічний бронхіт та риніт, дерматит, екзему тощо спричинені саме реакцією людини на продукти життєдіяльності алергічних кліщів побутового пилу.

Такі кліщі полюбляють приміщення з підвищеною температурою (від 20° С) та високою відносною вологістю (від 70%) і наявністю харчового субстрату (злущенні лусочки шкіри та існуюча на ній мікрофлора). В квартирі у цих кліщів найулюбленіше місце – ліжко господаря, диван, м’які  крісла тощо.

Для того, щоб люди комфортно та, головне, без шкоди для свого здоров`я, відпочивали у своїх домівках, необхідно проводити дослідження забрудненості житлових приміщень, особливо на наявність алергених кліщів.

Найчастіше позитивні знахідки виявляються при дослідженні матеріалу з готелів, перукарень, лікувальних установ та дитячих закладів.

У більшості випадків алергені кліщі виявляються в постільних речах – подушках, ковдрах і особливо в матрацах, які є ідеальним місцем для розмноження, росту і розвитку цих членистоногих «алергенів». А людське тіло, даючи тепло і вологість, створює  «комфортні» умови для їх виживання, створюючи ніби курорт з безкоштовним харчуванням.

Часто пацієнти, що потерпають від алергічних захворювань відчувають вдома симптоми нежиті (закладеність та серозні виділення з носа, різі в очах, тощо), які, зазвичай, проявляються вночі та вранці. А на свіжому повітрі симптоматика «відпускає». Так, кліщі пилу  можуть давати знати про себе впродовж декількох років. Якщо причини не ліквідувати, може розвинутися низка неприємних алергічних захворювань, наприклад бронхіальна астма, дерматит тощо. Таким чином, перед тим, як розпочати лікування алергії, необхідно знати, що запорукою боротьби з алергічними проявами є одне головне правило –  утримувати будинок у чистоті.

У приміщенні  буде менше пилу, якщо двері шаф та комор будуть завжди зачинені. Книжки на полицях слід регулярно протирати вологою серветкою. Теплий одяг необхідно провітрювати, а взуття не по сезону — запаковувати у герметичні пакети. Дитячі іграшки рекомендується зберігати на полицях, які зачиняються. Килимове покриття краще зняти з підлоги та не використовувати, як «збирач» пилу. Подушки та ковдри з пір`ям замінити синтепоном, а в зимовий період — виносити їх провітрювати на декілька годин, оскільки низька температура (від – 5°С) вбиває кліщів. Влітку варто подушку просушити на сонці. Важливо двічі на день провітрювати приміщення, а перед сном — не завадить зробити вологе прибирання.

Тож пам’ятайте, дотримання наших рекомендацій допоможе уникнути захворювань, у тому числі викликаних алергеними кліщами.