Чи безпечні вироби з полімерних матеріалів

Взаємодія людини з навколишнім середовищем у сучасних умовах набуває особливо важливого значення. Комплексний вплив на організм людини хімічного фактору при різних шляхах надходження токсичних речовин, комбінована дія складних сумішей, а також поєднання хімічного та фізичного факторів , відображаються  на стані здоров’я працюючих і всього населення. Хімічний фактор сьогодні є постійно присутнім у навколишньому середовищі, в умовах виробництва та проживання людини.

Перші докази того, що вироби з пластмас можуть послужити причиною різноманітних захворювань , з’явилися близько 60 років тому. У зв’язку з широким використанням у господарстві та побуті різних хімічних засобів і полімерних матеріалів, співвідношення темпів змін у навколишньому середовищі та адаптивними можливостями людського організму стає не на користь останнього.

Полімери по своїх властивостях належать до отруйних речовин і можуть спровокувати у людини досить великий список захворювань як центральної нервової системи, так і окремих органів. У певних випадках можливі ускладнення, які викликають інвалідність або навіть летальні випадки. Поліетилен, полістирол, полівінілхлорид, поліетилентерефталат — це основні види хімічних сполук, що використовуються  у виробництві виробів з полімерів.

Відповідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  з 20 вересня 2017 року в Україні набувають чинності норми, що передбачають запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є не перероблені інгредієнти тваринного походження (ДСТУ ISO 22000), а до 20.09.2019 року  для усіх операторів ринку. Дана система також передбачає запровадження процедури контролю рівнів міграції токсичних елементів в допоміжних матеріалах, які контактують з харчовими продуктами   (пакувальні матеріали, посуд, тощо).

Хімічні сполуки, які можуть мігрувати в навколишнє середовище або до харчового продукту:

  • стирол – найбільш сильно розповсюджений, оскільки є основною сировиною у виготовленні пластикового посуду. Перебуваючи в газовому стані викликає подразнення слизових оболонок, яке може провокувати гострі тимчасові або хронічні запальні процеси в ротовій порожнині.
  • формальдегід – канцерогенна речовина, що при регулярному потраплянні в організм людини викликає побічні ефекти у вигляді погіршення або втрати зору, викликає дисфункцію печінки і її цироз.
  • діоксин – стійка отруйна речовина, що за своєю хімічною формулою неймовірно швидко проникає до рецепторів живих організмів, придушує або змінює їхню функціональну активність. Діоксин придушує здатність організму до імунітету та приводить до порушення процесів поділу клітин, провокує розвиток онкологічних захворювань, знижує рівень репродуктивної функції та призводить до безплідності

З метою вивчення потенційної небезпеки застосування полімерних матеріалів і виробів з них для здоров’я людини, лабораторії проводять дослідження  продукції:

  • пакувальних матеріалів, в т.ч. що контактують з харчовими продуктами, одноразовий посуд;
  • продукції для дитячого використання (одяг, взуття, шкільне приладдя, канцтовари, тощо);
  • дитячих іграшок,
  • полімерних та полімервмісних матеріалів та виробів, що застосовуються в будівництві та виготовленні меблів;
  • товарів побутової хімії,
  • засобів особистої гігієни ,тощо.

Дослідження проводяться за майже за 50 показниками, що дозволяє оцінювати безпеку продукції, яка виготовляється та реалізується в торговій мережі.