Будь ласка, обслуговуйте мене українською!

    Останнім часом до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надходять численні скарги, близько 10 скарг щодо порушення працівниками підприємств ресторанного господарства, сфери торгівлі, аптек вимог Закону України «Про мови».

     Господарюючи суб’єкти, які здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства, торгівлі  порушують вимоги діючого законодавства про мови, а саме:  інформація, зазначена у меню, на виставкових ярликах  цін, у касових чеках, викладена на російській мові, персонал закладів ресторанного господарства під час обслуговування клієнтів спілкується на російській мові.

     Скаржник,  одна і та сама людина, яка має активну громадську позицію,  вважає що ці заклади порушують його права передбачені ст.15 Закону України «Про захист прав  споживачів» щодо налання  доступної інформації.

      Для розгляду скарг споживача здійснені позапланові перевірки, факти  зазначені у скаргах підтвердились. За результатами позапланових перевірок до 8 господарюючих  суб’єктів застосовані адміністративно – господарські стягнення, передбачені ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів», у сумі 0,68 тис. грн., 8 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності згідно з ч.1 ст.155 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», сума штрафів склала 1,0 тис.грн..