Бериславське районне управління інформує про ідентифікацію тварин

Для поліпшення і прогнозування ринків продукції тваринництва та контролю за епізоотичною ситуацією в Україні, з метою одержання оперативної та надійної інформації про поголів’я тварин щодо статі, віку, породи та їх місцезнаходження територіальні органи Держпродспоживслужби в районах та містах проводять ідентифікацію та реєстрацію тварин.

Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію» зобов’язує громадян та підприємців, які утримують тварин у господарстві, подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин з ідентифікаційними документами, проводити забій, утилізацію лише ідентифікованих та зареєстрованих тварин.

Ідентифікаційні документи встановленого зразку – паспорт великої рогатої худоби, реєстраційне свідоцтво свиней, реєстраційне свідоцтво коней, реєстраційне свідоцтво овець та кіз. Тваринам прикріплюються бирки встановленого зразка.

Державна підтримка у сфері ідентифікації та реєстрації тварин здійснюється за рахунок коштів Держбюджету шляхом обов’язкового відшкодування державою витрат на оплату послуг з ідентифікації та реєстрації тварин фізичним особам – власникам цих тварин.

Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин :

  • Неподання для реєстрації даних про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин.
  • Переміщення тварин без ідентифікаційних документів.
  • Проведення забою, утилізації не ідентифікованих та незареєстрованих тварин.
  • Неподання для реєстрації даних про господарства , що здійснюють забій та утилізацію тварин.
  • Неподання для реєстрації даних про господарства, що займаються продажем тварин, наданням послуг зі штучного осіменіння та організацією виставок тварин.

Означені порушення тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб – підприємців, уповноважених осіб – від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.