Амброзія багаторічна на наших кордонах

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, яке виконує завдання держави щодо захисту її кордонів від проникнення регульованих шкідливих організмів, попереджає про можливе проникнення в країну небезпечного карантинного бур’яну – амброзії багаторічної.

Нині в таких країнах як Польща, Угорщина, Російська Федерація, що межують з Україною, вже є випадки виявлення цього небезпечного карантинного бур’яну. Отож, існує реальна загроза занесення насіння амброзії багаторічної природним шляхом і на територію України.

Амброзія багаторічна – найближча родичка обмежено розповсюдженої на території України такої шкодочинної амброзії полинолистої. Вона зашкоджує як сільському господарству, так і здоров’ю людей.

Амброзія багаторічна походить з Північної Америки, але розповсюджена по всьому світу.

У нові регіони амброзія багаторічна розповсюджується плодами – сім’янками, які можуть бути завезені з насіннєвим та продовольчим зерном, ґрунтом, засміченими відходами виробництва, на вовні тварин, на колесах сільськогосподарських знарядь та транспортних засобів.

Амброзія багаторічна засмічує посіви зернових та просапних культур, посіви багаторічних трав, луки, пасовища.

З метою своєчасного виявлення найнебезпечнішого карантинного бур’яну, хочемо звернути увагу на її морфологічні особливості.

Амброзія багаторічна відноситься до коренепаросткових бур’янів, розмножується вона, переважно, кореневими паростками, кореневищами та відрізками коренів, насіннєве розмноження має невелике значення, через те, що насіння утворюється мала кількість. Але з точки зору карантину – насіннєве розмноження відіграє значну роль, тому що поширюється з посівним матеріалом у нові регіони. У рослин, які зійшли в травні місяці, у другій половині липня утворюються горизонтальні коріння. На них закладаються бруньки розмноження. Ці коріння є основним джерелом забур’янення полів. Бруньки закладаються по всій довжині кореня близько одна до однієї, тому при обробітку ґрунту утворюється багато пагонів, вони дуже добре приживаються. Завдяки розростанню швидко утворюються куртини з щільним заселенням. Це дозволяє рослині успішно конкурувати з багаторічними травами, тому шкодочинність амброзії багаторічної проявляється не тільки в посівах культур, але й на луках та пасовищах. Тварини її не поїдають. Пилок амброзії багаторічної є алергеном.

Для недопущення проникнення її в країну проводяться фітосанітарні заходи на кордоні: у морських та річкових портах, на пристанях, аеропортах, залізничних прикордонних станціях та автопереходах.

З метою своєчасного виявлення амброзії багаторічної протягом вегетаційного періоду проводяться обстеження сільськогосподарських угідь підприємств усіх форм власності.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби наголошує, що у відповідності до фітосанітарного законодавства України, землекористувачі усіх форм власності повинні самостійно проводити обстеження на виявлення карантинних організмів.

Заходи боротьби проти амброзії багаторічної:

  1. Профілактичні – направлені на попередження занесення насіння амброзії багаторічної в ґрунт.
  2. Агротехнічні – направлені на виснаження рослин амброзії шляхом багаторічного та неодноразового скошування.
  3. Хімічні – застосування гербіцидів, дозволених до використання в Україні.

Тож, не допустимо проникнення в Україну нових шкідливих карантинних організмів.

У разі підозри виявлення амброзії багаторічної потрібно негайно звертатися до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька (колишня Комсомольська), буд. 34.