24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я від 1993 року 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Метою проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є підвищення рівня обізнаності населення планети щодо глобальної епідемії цієї хвороби і зусиллях по її ліквідації, про методи профілактики і боротьби з нею.

У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз національним лихом та офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою. Основними принципами стратегії DOTS, яка дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих, є: політична підтримка, діагностика методом мікроскопії, надійне постачання ліків, контроль за лікуванням, регулярна оцінка результатів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн. осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – мешканці країн, що розвиваються.

Разом із світовим співтовариством, відзначають день боротьби із захворюванням на туберкульоз і в Україні, згідно з Указом Президента України № 290/2002 від 22 березня 2002 року. За висновками експертів ВООЗ, в Україні за останні 5 років спостерігається тенденція до зменшення темпів захворювання та смертності на туберкульоз. 2016 року близько 29 тис. українців захворіло на цю хворобу, що на 4,3% менше, ніж у 2015 році. Разом з тим, наша країна все ж віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

У той час, як захворюваність на туберкульоз знижується, відзначається зростання поширення туберкульозу з множинною медикаментозною стійкістю і туберкульозу, поєднаного з ВІЛ-інфекцією. Проблемою також часто стає несвоєчасне виявлення та дотримання правильного лікування цієї хвороби. Останнім часом зросли показники дитячої смертності від туберкульозу.

Сьогодні проблема туберкульозу вийшла за рамки суто медичної галузі та набула статусу проблеми загальнодержавного масштабу, із врахуванням того, що туберкульоз є соціально небезпечною інфекційною хворобою, основними чинниками якого є політичні, соціальні, економічні аспекти, а наслідки несуть у собі загрозу економіці та національній безпеці нашої держави.

27грудня 2017 року Уряд України затвердив Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки. Головною метою програми є стабілізація рівня захворюваності, зниження смертності та підвищення ефективності лікування хворих на чутливий туберкульоз, хіміорезистентний туберкульоз, коінфекцію туберкульоз/ВІЛ. Одним із нових стратегічних напрямків є впровадження моделі протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людей з акцентом на лікуванні на амбулаторному етапі зі стійкими механізмами фінансування та оплати, що розроблені для досягнення більш високих результатів в галузі профілактики та лікування туберкульозу.