12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

Всесвітній день боротьби з пневмонією, який відзначається 12 листопада, з’явився в календарі завдяки Глобальній коаліції проти дитячої пневмонії. Мета цього дня – активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання.

ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають пневмонію першочерговою причиною смертності серед дітей віком до 5 років. Нині очікуваний показник смертності дітей віком до 5 років в Україні становить 12,11 на одну тисячу новонароджених, тоді як у країнах Західної Європи він становить у середньому 4,53 на одну тисячу новонароджених.

Пневмонія є головною причиною дитячої смертності у всьому світі: щороку ця хвороба забирає життя близько 1,4 мільйони дітей віком до 5 років – це більше, ніж СНІД, кір та малярія разом узяті.

Щороку у нашій країні реєструють близько 90 тисяч випадків пневмоній серед дітей віком від немовлят до 17 років, а кожні три дні в Україні від пневмонії помирає одна дитина віком до 4 років.

Попередити розвиток цієї страшної хвороби можна за допомогою таких простих заходів, як регулярний огляд дитини медичними фахівцями, здорове харчування, активний відпочинок на свіжому повітрі, здоровий спосіб життя.